Wijziging ZZP modelovereenkomsten

Er staat een belangrijke verandering voor de deur vanaf 1 januari 2024, met name de modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging zijn dan niet meer geldig! In het Deliveroo-arrest heeft de Hoge Raad besloten dat bij vrije vervanging toch sprake kan zijn van een dienstbetrekking. Daarom trekt de Belastingdienst de goedkeuring van deze modelovereenkomsten vanaf volgend jaar in.

Wat betekent dit voor jou als opdrachtgever? Als je gebruikmaakt van een modelovereenkomst op basis van vrije vervanging, heb je tot 1 januari de tijd om de arbeidsrelatie opnieuw te bekijken en zo nodig aan te passen.

Even terug naar het Deliveroo-arrest. De Hoge Raad zei dat bezorgers van Deliveroo eigenlijk werkten op basis van een arbeidsovereenkomst. Of dit het geval is, hangt af van alle omstandigheden. Het verplicht persoonlijk uitvoeren van het werk is wel belangrijk, maar niet het enige wat telt.

De gevolgen voor de modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging zijn aanzienlijk. In die overeenkomsten staat dat je jezelf vrij mag laten vervangen, en dan is er geen sprake van een dienstbetrekking. Maar nu zegt de Hoge Raad dat dit toch kan gebeuren. Daarom trekt de Belastingdienst de goedkeuring van deze modelovereenkomsten in. Het betreft alle algemene modelovereenkomsten, brancheovereenkomsten, en individuele overeenkomsten gebaseerd op vrije vervanging.

Hoewel het Deliveroo-arrest al van kracht is, trekt de Belastingdienst de goedkeuring pas per 1 januari 2024 in. Zo heb je wat speling gekregen om je arbeidsrelatie opnieuw te beoordelen als je zo’n modelovereenkomst gebruikt, maar die speling verdwijnt met de jaarwisseling!

En nu? Wat moet je doen? Beoordeel de arbeidsrelatie opnieuw. Check de webmodule op Ondernemersplein of gebruik de Ondernemerscheck. Let wel op, deze geven een indicatie (geen zekerheid) over dienstbetrekking en ondernemerschap. Pas de arbeidsrelatie zo nodig vóór 1 januari 2024 aan. Houd ook in de gaten hoe de werkzaamheden in de praktijk verlopen om te zien of je eerste beoordeling klopt.

meer artikelen

naar kennisbank

businessuser
usergroup

Ontmoet ons team

Ervaringen met ons

Deel ook jouw ervaring! Schrijf een beoordeling hier.

Blijf op de hoogte!

Wil jij ook onze nieuwsbrief ontvangen? Voer je mailadres in en ontvang de laatste vacatures, nieuws en arbeidsweetjes.

dank dat je ons hebt benaderd!

thanks for getting in touch with us!

X

Terugbelverzoek

op zoek naar werk? Vul het onderstaande formulier in en wij bellen je in no-time terug!

Looking for job? fill the form and we will contact you!