Wat is de W.A.S

Soms zie je op je loonstrook de naam “WAS inhouding” staan. Maar wat is dat nou precies.

De WAS is een afkorting voor “Wet Aanpak Schijnconstructies.” Dit betekent dat eventuele inhoudingen op je salaris er niet voor mogen zorgen dat je minder overhoudt dan het minimumloon.

Inhoudingen zijn bedragen die wij via jouw salaris als werkgever voor jou betalen. Dit kunnen zorgverzekeringen, werkschoenen, werkkleding etc zijn. Door deze inhoudingen kan jou salaris dus lager uitvallen dan het geldende wettelijk minimum loon.

Het is bij wet verboden om minder dan het minimumloon uit te keren. Hierdoor kan het soms zijn dat inhoudingen worden gespreid over meerdere weken om te zorgen dat jouw salaris niet onder het wettelijk minimum terechtkomt.

Voorbeeld:

Het minimumweekloon bij 40 uur werken is €405,30 bruto. (2022)

Mocht je dus 40 uur hebben gewerkt en 425 euro hebben verdient maar er moet nog wel een inhouding op je salaris worden gedaan voor de werkschoenen die je van ons hebt ontvangen van €35 euro. Dus €425-€35 = €395. Je weekloon na inhoudingen zou dan €395 euro zijn maar vanwege de WAS mag er niet minder dan 405,30 betaald worden. Hierdoor wordt de inhouding werkschoenen niet in zijn geheel ingehouden maar wordt er €19,70 ingehouden in de huidige week en de resterende inhouding van €15,30 wordt bij het salaris van de week daarna meegenomen.

meer artikelen

naar kennisbank

businessuser
usergroup

Ontmoet ons team

Ervaringen met ons

Deel ook jouw ervaring! Schrijf een beoordeling hier.

Blijf op de hoogte!

Wil jij ook onze nieuwsbrief ontvangen? Voer je mailadres in en ontvang de laatste vacatures, nieuws en arbeidsweetjes.

dank dat je ons hebt benaderd!

thanks for getting in touch with us!

X

Terugbelverzoek

op zoek naar werk? Vul het onderstaande formulier in en wij bellen je in no-time terug!

Looking for job? fill the form and we will contact you!