Feestdagen, betaald of niet?

Hey jij! De tijd van extra vrije dagen vanwege feestdagen komt eraan! Denk aan Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en Koningsdag. Maar hey, je vraagt je vast af: krijg jij als uitzendkracht dan betaald op feestdagen? Nou, goed nieuws! In principe krijg je als uitzendkracht gewoon betaald op feestdagen. Maar let op, er zijn uitzonderingen. Als je pas net begonnen bent bij een werkgever, dan krijg je maar een deel van het dagloon. Dat komt omdat er een gemiddelde wordt genomen van de laatste dertien weken waarin je hebt gewerkt.

Hoe wordt dit berekend? We kijken hoeveel uur jij in de afgelopen dertien weken op die feestdag hebt gewerkt. Als je op die dag niet hebt gewerkt, wordt bepaald of die dag normaal gesproken een werkdag voor jou is. Als je een vast aantal uren en dagen werkt, is dit makkelijk te bepalen. Maar als dit niet het geval is, geldt de “zeven uit dertien”-regel. Dit betekent dat als je in de dertien weken voorafgaand aan de feestdag zeven keer op die dag hebt gewerkt, dit als een normale werkdag wordt beschouwd. En als je korter dan dertien weken voorafgaand aan de feestdag bent begonnen, geldt het als een normale werkdag als je meer dan de helft van de weken op die dag hebt gewerkt.

Als de dag als een normale werkdag wordt beschouwd, heb je recht op het gemiddelde aantal verloonde uren op die dag in de afgelopen weken. Als je bijvoorbeeld elke maandag 4 uur werkt, krijg je op een feestdag die op maandag valt gewoon 4 uur betaald.

Maar let op, als je nooit op maandag werkt, krijg je feestdagen als Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag (die altijd op maandag vallen) niet uitbetaald. Je krijgt alleen geld op feestdagen die vallen op dagen waarop je normaal gesproken – en al een tijdje – werkt.

Dus, als je al een tijdje fulltime werkt en op de feestdag normaal gesproken zou werken, dan krijg je gewoon het gebruikelijke aantal uur uitbetaald. En als je elke maandag 4 uur werkt, dan krijg je op een feestdag die op maandag valt gewoon 4 uur uitbetaald. Snap je het nog? 😁

meer artikelen

naar kennisbank

businessuser
usergroup

Ontmoet ons team

Ervaringen met ons

Deel ook jouw ervaring! Schrijf een beoordeling hier.

Blijf op de hoogte!

Wil jij ook onze nieuwsbrief ontvangen? Voer je mailadres in en ontvang de laatste vacatures, nieuws en arbeidsweetjes.

dank dat je ons hebt benaderd!

thanks for getting in touch with us!

X

Terugbelverzoek

op zoek naar werk? Vul het onderstaande formulier in en wij bellen je in no-time terug!

Looking for job? fill the form and we will contact you!